Home Lajme Koronavirusi : Vaksina e cila do te beje te mundur sherimin.

Koronavirusi : Vaksina e cila do te beje te mundur sherimin.

0
Vaksina koronavirus
Sa afer eshte vaksina ? - Koronavirusi

Si funksionon vaksina ?

  • Vaksina lufton viruset dhe bakteret e sistemit imunitar. Ato mbrojnë trupin nga ata që njihen si “pushtues”, i luftojnë këto trupa dhe pastaj mësojnë organizmin si t’i luftojë ato. Kur njerëzit ekspozohen sërish ndaj virueseve ose baktereve, trupi i tyre ka të gjithë mekanizmin e duhur për t’i luftuar. Zbulimi i vaksines ështe bere nje mjek anglez Edward Jenner (1749-1823) i cili kishte vene re se fshataret merrnin line e lopeve,por ata mbeteshin imunitar ndaj lise njerezore,nje semundje qe vrau shume njerez ne ate kohe .

Deri ku ka shkuar puna për shpikjen e një vaksine kundër koronavirusit?

  • Studiuesit kanë zhvilluar disa lloje vaksinash. Ato po testohen te kafshët por, do te duhet ende disa kohe qe te dale nje version perfundimtar.Disa burime bejne te ditur se ne muajin korrik mund te dali qe vaksine e cila, mund te testohet tek njerezit.

Nëse krijohet vaksina e duhur, sa kohë do të duhet për t’u prodhuar në masë?

  • Nëse vaksinat e testuara te kafshët kanë rezultat, mund të provohen te njerëzit në fund të vitit. Edhe nëse puna e shkencëtarëve përparon për sa i përket gjetjes së vaksinës, do të duhet një punë masive për prodhimin e saj, dhe nje koordinim i madh rreth farmacive prodhuese dhe shteteve te ndryshme per rrezultate te shpejta dhe afatgjate.

A do të funksionojnë njësoj te të gjithë njerëzit?

  • Është pothuajse e pashmangshme që vaksina të jetë më pak e suksesshme te njerëzit e moshuar. Kjo nuk lidhet me vaksinën në vetvete, por me sistemin imunitar, që në këtë rast nuk i përgjigjet mirë. Cdo sistem imunitar ka nje reagim ndaj vaksinave por, ne shumicen rasteve eshte e njejte per te gjithe.

A do të ketë efekte anësore?

  • Të gjithë medikamentet kanë efekte anësore. Por, pa prova klinike është e pamundur të dihet se cilat mund të jenë efektet anësore të një vaksine eksperimentale. Ndonese nese do te arrihet nje vaksine perfundimtare kjo gje do te jete e parashikuar dhe testuar.
loading...