Home Kuriozitete Hena !? 10 Fakte intriguese

Hena !? 10 Fakte intriguese

0
hena
Hena !? 10 Fakte intriguese

Rritja dhe rënia e baticave në Tokë shkaktohet nga Hena.

Ka dy fryrje në Tokë për shkak të tërheqjes gravitacionale që Hëna ushtron; njëra në anën përballë Hënës, dhe tjetra në anën e kundërt që përballet larg Hënës, Bulëzat lëvizin nëpër oqeane ndërsa Toka rrotullohet, duke shkaktuar batica të larta dhe të ulëta rreth globit.

Ana e errët e Hënës është një mit.

Në realitet, të dy palët e Henes shohin të njëjtën sasi të dritës së diellit, megjithatë vetëm një fytyrë e Hënës është parë ndonjëherë nga Toka. Kjo për shkak se Hëna rrotullohet në boshtin e vet në saktësisht në të njëjtën kohë që duhet për të orbituar Tokën, do të thotë se e njëjta anë është gjithmonë përballë Tokës. Ana që përballet larg Tokës është parë vetëm nga syri i njeriut nga anijen.

Hëna po shkon larg Tokës.


Hëna po lëviz përafërsisht 3.8 cm larg planetit tonë çdo vit. Vlerësohet se do të vazhdojë ta bëjë këtë për rreth 50 miliardë vjet. Deri në kohën që do të ndodhë, Hëna do të marrë rreth 47 ditë për të orbituar Tokën në vend të 27.3 ditëve të tanishme.

Një person do të peshonte shumë më pak në Hënë.


Hëna ka një gravitet shumë më të dobët se Toka, për shkak të masës së saj më të vogël, kështu që ju do të peshonit rreth një të gjashtën (16.5%) të peshës tuaj në Tokë. Kjo është arsyeja pse astronautët hënor mund të kërcejnë dhe të lidhur aq lart në ajër.

Hënën e kanë ecur vetëm 12 persona; të gjithë burrat amerikanë.


Njeriu i parë që hapi këmbë në Hënë në vitin 1969 ishte Neil Armstrong në misionin Apollo 11, ndërsa njeriu i fundit që shëtiti në Hënë në 1972 ishte Gene Cernan në misionin Apollo 17. Që atëherë, Hëna është vizituar vetëm nga automjete pa pilot.

Hena nuk ka atmosferë.


Kjo do të thotë që sipërfaqja e Hënës është e pambrojtur nga rrezet kozmike, meteoritet dhe erërat diellore, dhe ka ndryshime të mëdha të temperaturës. Mungesa e atmosferës do të thotë që asnjë zë nuk mund të dëgjohet në Hënë, dhe qielli gjithmonë shfaqet i zi.

Hena ka tërmet.


Këto janë shkaktuar nga tërheqja gravitacionale e Tokës. Astronautët hënorë përdorën sizmografë gjatë vizitave të tyre në Hënë, dhe zbuluan se hënat e vogla të hënës ndodhën disa kilometra nën sipërfaqe, duke shkaktuar këputje dhe çarje. Shkencëtarët mendojnë se Hëna ka një bërthamë të shkrirë, ashtu si Toka.

Hapësira e parë hapësinore që arriti në Hënë ishte Luna 1 në 1959.


Ky ishte një zanat Sovjetik, i cili u nis nga BRSS. Kaloi brenda 5995 km nga sipërfaqja e Hënës përpara se të hynte në orbitë rreth Diellit.

Hëna është sateliti i pestë më i madh natyror në Sistemin Diellor.


Në diametër 3,475 km, Hëna është shumë më e vogël se hënat kryesore të Jupiterit dhe Saturnit. Toka është vëllimi rreth 80 herë më shumë se Hëna, por të dy janë me të njëjtën moshë. Një teori mbizotëruese është se Hëna dikur ishte pjesë e Tokës, dhe u formua nga një copë që u shkëput për shkak të një objekti të madh që u përplas me Tokën kur ishte relativisht i ri.

Gjatë viteve 1950 SHBA konsideruan shpërthimin e një bombe bërthamore në Hënë.


Projekti sekret ishte gjatë luftës së ftohtë në lartësi, ishte i njohur si “Një studim i fluturimeve të hulumtimit hënor” ose “Projekti A119” dhe nënkuptonte si një shfaqje të forcës në një kohë që ata kishin mbetur mbrapa në garën hapësinore.

loading...